Nowa Zatorska, osiedle mieszkaniowe we Wrocławiu

"Punktem wyjścia przy projektowanie osiedla mieszkaniowego „Zatorska” – nowej enklawy mieszkaniowej we Wrocławiu – było stworzenie przestrzeni sprzyjającej budowaniu relacji międzyludzkich"

Fragment opisu autorskiego

Rok

Powierzchnia całkowita

Inwestor

Zespół

Autorzy

Wizualizacje

2019-2020

PC=226 597m2, PUM=118 666m2

PFR Nieruchomości, PHN S.A.

GAB, ARPA Jerzy Gurawski, SKI Studio

Katarzyna Osipowicz-Grabowska, Piotr Grabowski, Jerzy Gurawski, Bartosz Gurawski, Błażej Szurkowski

GID Studio

Finalista dwu-etapowego konkursu architektoniczno-urbanistycznego na koncepcję zespołu zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej i usługowej w obszarze pomiędzy ulicami Zatorską i Odolanowską we Wrocławiu

Punktem wyjścia przy projektowanie osiedla mieszkaniowego „Zatorska” – nowej enklawy mieszkaniowej we Wrocławiu – było stworzenie przestrzeni sprzyjającej budowaniu relacji międzyludzkich.
Analizując działkę przeznaczoną pod przyszłą zabudowę, wyłuskaliśmy przecinający ją na wskroś strumyk otoczony delikatną roślinnością. Stworzyliśmy z niego oś przyszłych zdarzeń – kręgosłup dla meandrującego wzdłuż niego parku miejskiego na płaszczyźnie wschód-zachód. W kontrze do tych założeń, na osi północ-południe ustanowiliśmy przestrzeń miejską w formie podłużnego placu otoczonego zabudową z przeznaczeniem usługowo-mieszkalnym. Powstały w ten sposób podział organizuje przestrzeń całego założenia osiedlowego oraz daje nam niezwykłą satysfakcję z możliwości rozwinięcia przestrzeni zielono-parkowych i potraktowania ich priorytetowo.

Kluczową kwestią było dla nas zaprojektowanie przestrzeni, która będzie dostępna dla wszystkich grup użytkowników, bez względu na wiek, status społeczny czy wszelkiego rodzaju ograniczenia. Podstawowym instytucjom użyteczności publicznej, takim jak szkoła, przedszkole, przychodnia lekarska, towarzyszą obiekty takie jak dom kultury czy dom opieki dziennej. Przestrzenie wspólne zostały wzbogacone o place zabaw, zewnętrzne siłownię czy ścianki wspinaczkowe, usytuowane przede wszystkim w obszarze parku.

Szkic Jerzy Gurawski

© 2019 by GAB