© 2019 by GAB

Dziedziniec Uniwersytetu Warszawskiego

"Projekt zwraca uwagę wyrazistą formą bramy łączącej dwa poziomy dziedzińca i ekspresyjnym użyciem ażurowego ceglanego muru. Przeniesienie rampy dla samochodów pozwala na pełną integrację budynku z górnym i dolnym poziomem dziedzińca. Ta integracja stanowi największą wartość projektu."

Cytat jury konkursowego

Rok

Powierzchnia całkowita

Inwestor

Architekt

Instalacje

Wizualizacje

2019

1089 m2

Biuro Innowacji w Przestrzeni Innowacyjnej UW

GAB

Instalator sp. z o.o.

GID Studio

Projekt został nagrodzony wyróżnieniem I stopnia, w konkursie architektonicznym SARP nr 984 "Budowa budynku na kampusie głównym (górny dziedziniec)"

Idea budynku

Myślą przewodnią towarzyszącą projektowaniu wielofunkcyjnego obiektu dla Uniwerstyetu Warszawskiego na górnym dziedzińcu było stworzenie miejsca, przestrzeni wymiany myśli. Domu otwartego, zarówno dla pracowników jak i przypadkowych studentów. Otwarty charakter przestrzeni wspólnych ma zachęcać do wejscia do środka budynku, pracy w przyjaznej atmosferze lub przejsciu na skróty przez otwarte audytorium łączące dziedziniec górny z pasażem wzdłuż gmachu audytoryjnego.

Budynek ma pełnić funkcję miejsca wprowadzającego w życie uczelni gości i zagranicznych studentów. Pomimo lokalizacji na skraju kampusu, ma być charakterystycznym miejscem na mapie a także być łatwym do odnalezienia.

Parter budynku ma pełnić rolę przedłużenia dziedzińca. Jego dostępność, nieformalny charakter a równocześnie potrzeba spełnienia funkcji związanej ze skupieniem i pracą rzutują na sposób postrzegania budynku w przestrzeni Uniwersytetu. Otwarte audytorium, będące sercem budynku, połączy przestrzenie obu kondygnacji i placów z obu jego stron. Łączące dwa poziomy schody umożliwią swobodne przejście przez budynek oraz pozwolą na zatarcie granic pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem

Zrównoważony rozwój

Najlepszą metodą w projektowaniu budynków zrównoważonych to projektować je tak, aby ich użytkownicy je lubili i potrafili z nich korzystać. Takie podejście jest najlepszym gwarantem że pracujący i przebywający w nim ludzie będą o niego dbać i szanować jego przestrzeń. Zastosowanie trwałych, możliwie lokalnych materiałów dających wartościowy i skrojony na miarę budynek powinno zaowocować wieloletnim, efektywnym użytkowaniem. Taki budynek może być wzorem nie tylko pod względami estetyczno- przestrzennym ale przykładem dobrego użytkowania przez odbiorów. Dbając o wysoki standard projektowanego przez nas budynku staraliśmy się projektować jego przegrody zgodnie z najnowocześniejszymi wymaganiami energooszczędności. Na podstawie opracowań energetycznych uzyskaliśmy najlepsze wyniki dające możliwość sprostania zaleceniom Zamawiającego. Dzięki temu projektowany przez nas obiekt będzie funkcjonował i służył kolejnym pokoleniom studentów i pracowników Uniwersytetu Warszawskiego.