top of page

Budynek biurowy grupy Burkietowicz

Budynek biurowy, poza swoją podstawową funkcją będącą miejscem pracy, ma stać się przestrzenią spotkań, manifestem wartości istotnych dla Inwestora Budynek ma być żywym dowodem czym dziś jest dziś świadome budownictwo z użyciem drewna.

 

Fragment opisu autorskiego

1 Nagroda w inwestorskim konkursie realizacyjnym 

Burkietowicz_1_PS.jpg

Rok

Powierzchnia całkowita

Inwestor

Architekt

Wizualizacje

2022-w trakcie

1755m2

Grupa Burkietowicz

GAB

GID Studio

Burkietowicz_2_PS.jpg
lobby pietro.png

Miejsce spotkań

Budynek biurowy, poza swoją podstawową funkcją będącą miejscem pracy, ma stać się przestrzenią spotkań, manifestem wartości istotnych dla Inwestora. Budynek ma być żywym dowodem czym dziś jest dziś świadome budownictwo z użyciem drewna. Kluczowym aspektem w projekcie jest stworzenie miejsca, które będzie otwarte na nowego użytkownika oraz będzie nadawało się do użytkowania w sposób perfekcyjny przez jego codziennych użytkowników. Wysoki na dwie kondygnacje budynek zwieńczony jest charakterystycznymi elementami dachu- zamkniętymi elementami wyposażonymi w świetliki dachowe- które nadawałby budynkowi indywidualnego charakteru a także zapewniały unikatową przestrzeń pracy na piętrze. Dzięki eklektycznemu systemowi sterowania i możliwości otwarcia świetlików, możliwe będzie przewietrzanie budynku oraz wyprowadzenie na zewnątrz ciepłego powietrza w ciepłe dni.

Parter budynku, zgodnie z wytycznymi, jest częścią głośniejszą. Otwarta na użytkowników z zewnątrz przestrzeń będzie otoczona zorganizowaną zielenią, okalającą budynek. Dzięki systemowi modułowych ścianek, parter ma wiele wariantów rozwiązań przestrzeni spotkań i pracy. Okrągła w rzucie klatka schodowa będzie spajać i łączyć dwa piętra domu. Otwarcie fragmentu budynku na całą wysokość ma podkreślać wyjątkowość miejsca oraz po
raz kolejny pokazywać nieograniczone możliwości budownictwa drewnianego. Zgodnie z intencją Klienta, w parterze na zewnątrz zlokalizowaliśmy strefę do spotkań pracy- oranżerię/ogród zimowy, będący uzupełnieniem budynku. Wyobrażamy sobie iż przy dogodnych warunkach, przestrzeń pomiędzy budynkiem a ogrodem zimowym mogłaby stworzyć atrakcyjny i tętniący życiem plac.

konf pietro 1.png
schemat wody.png
Burkietowicz_2_PS.jpg
pietro korytarz 3.png
lobby pietro.png
bottom of page