Dom w Nowej Górce

"Dom emanuje harmonią z otaczającą go przyrodą, zaś harmonia ta przeniesiona na funkcję dała składność jego wnętrza taką, że łatwość i prostota życia w nim wydaje się być oczywista. Takiego właśnie życia jakie wymarzył sobie w tym domu Inwestor."

Cytat jury Nagrody roku SARP 2016

06_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk

Rok

Powierzchnia całkowita

Inwestor

Architekt

Konkstrukcje

Instalacje

Fotografie

2012-2016

232 m2

Prywatny

GAB

Paweł Nowak, Bartosz Dąbrowski

Bartosz Jaskólski

Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak

Projekt jest laureatem wyróżnienia w dorocznym konkursie Nagroda Roku SARP 2016

07_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk
04_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk

Właścicielami tego domu jest dojrzałe małżeństwo, którego czwórka dzieci właśnie wyprowadziła się ze starego, dużego domu rodzinnego. Chcąc uniknąć architektonicznych przeszkód, zdecydowaliśmy się na układ parterowy bez jakichkolwiek progów, czy schodów. Nowy dom w założeniu miał być możliwie mały i kompaktowy, przez co energooszczędny i ekonomiczny. 

02_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk

Dom wraz z budynkiem gospodarczym zlokalizowane zostały w centralnej części działki. Układ dwóch prostopadle ustawionych względem siebie brył  nawiązuje do typowej zagrody wiejskiej. Odpowiednie umiejscowienie ich względem stron świata, zapewnia możliwie najlepsze oświetlenie pomieszczeń mieszkalnych, jak i wyjątkowe widoki z każdego miejsca. 

01_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk
03_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk
DSC_0011.JPG
DSC_0109.JPG

Ze względu na wyjątkowe otoczenie, naszym celem było maksymalne otwarcie części dziennej domu na zewnątrz. Wprowadzenie dużych przesuwnych okien pozwala uczynić z ogrodu dodatkowa przestrzeń dzienną domu. Dwa tarasy, jeden zawsze słoneczny, drugi zacieniony dają komfort przebywania na dworze o każdej porze roku. Przesuwne okiennice zapewniają poczucie intymności. Latem otwierając okna i zamykając okiennice, można stworzyć przyjemną zacienioną przestrzeń, która jest dodatkowo naturalnie przewietrzana dzięki odstępom pomiędzy deskami. Wszystkie okna w domu zostały starannie rozmieszczone, tak by widok z nich był jak najokazalszy. Drewniane wewnętrzne ramy dodatkowo kadrują obraz. Parapety znajdujące się na wysokości siedziska pełnią rolę ławki. 

05_GAB_Piotr_Grabowski_Anna_B_Gregorczyk
123456.jpg